RAPORT ACTIVITATE

2023 ianuarie - iunie

Activitate de deputat

Prezență la lucrările Parlamentului
0 %
Luări de cuvânt
0
Propuneri legislative co-semnate
0
Interpelări
0
Moțiuni
0

Membru În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului

Prezență la lucrările comisiei
0 %
Ședințe
0
Proiecte votate
0

grupuri de lucru

Asociații de proprietari - condominii

Am continuat lucru în grupul de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Această lege – legea 196/2018 este una extrem de stufoasă și ușor disfuncțională, motiv pentru care în Parlament aveam deja 5 proiecte de modificare a ei. Cele mai importante aspecte care trebuie modificate țin de digitalizare și trimiterea de documente către proprietari în format electronic, pentru că la momentul actual totul se face pe hârtie.

În martie am avut pentru prima dată la raport în Comisia de administrație publică această lege, la care erau deja strânse 160 de amendamente din grupul de lucru. Eu am depus o serie de amendamente în urma consultărilor cu cetățenii, cum ar fi:

  • convocarea adunărilor generale prin mijloace de comunicare moderne: notificare în aplicație, sms sau email;
  • ședințele adunărilor generale să se poată desfășura online;
  • deciziile adunărilor generale să fie luate pe principiul 1 membru = 1 vot

Din păcate această lege nu a mai primit un raport de la comisie, discuțiile s-au blocat undeva la amendamentul nr. 7/160. Eu am continuat demersurile de consultare și informare pe acest subiect:

  • am introdus legea și amendamentele pe site-ul voceaasociatiilordeproprietari
  • am organizat o dezbatere în municipiul Constanța pe tema aceasta;
  • am participat la mai multe adunări generale în muncipiul București, inclusiv în ansambluri rezidențiale mari (cum este Răsărit de soare cu peste 1.000 de apartamente); 
  • am organizat audiențe la cabinetul parlamentar pentru președinții de asociații, administratori, secretari etc.

Proiecte depuse

STOP AMBROZIEI

Am propus o actualizare a Legii Ambroziei, astfel încât să putem asigura o mai bună cooperare între autoritățile publice locale și proprietarii/administratorii de terenuri, astfel încât buruiana ambrozia să poată să fie curățată de pe terenuri. Mai precis, autoritățile publice să poată curăța terenurile private contra-cost. În plus, legea în forma anterioară prevedea că aceste operațiuni să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă buruiana ambrozia a înflorit în ultimii ani în România în lunile august – septembrie.
Proiectul este extrem de important pentru sănătatea publică. Buruiana ambrozia produce polen, la care persoanele care suferă de rinită alergică dezvoltă reacții adverse. Persoanele care au alergie la ambrozie pot dezvolta simptome precum: strănut, congestie nazală, rinoree, cefalee, ochi iritați, senzație de mâncărime în gât. De asemenea, pentru persoanele care suferă deja de astm și sunt alergice, reacțiile pot fi chiar mai severe, provocând tuse intensă și probleme de respirație.
Această buruiană se răspândește extrem de repede, prin intermediul vântului care poartă semințele cu polen. O singură plantă, ca idee, poate produce 40.000 de semințe. Efectul dăunător pe care această plantă îl are asupra sănătății oamenilor nu este deloc de neglijat. Potrivit informațiilor din presă, jumătate de milion de români suferă de alergie la ambrozie.

Eficiența energetică

Am depus două proiecte de lege care vizează piața energetică. Vrem să încurajăm cetățenii să-și crească eficiența energetică și să investească în surse regenerabile pentru propriul consum (electric și termic), astfel încât facturile românilor să scadă și, totodată, să reducem amprenta de carbon pe care o exercită gospodăriile asupra mediului.

Proiectul prevede o serie de scutiri pe care consiliile locale pot decide să le acorde proprietarilor care își eficientizează energetic casele sau, în cazul clădirilor cu risc seismic I sau II, le consolidează.
La momentul actual, legislația obligă dezvoltatorii să construiască locuințe nZEB (cu un consum foarte redus de energie), dar marea majoritate a populației din România locuiește în case vechi. De aceea, USR consideră că este important ca proprietarii să fie încurajați să investească în eficiența energetică a locuințelor lor, ceea ce va duce și la scăderea facturilor pe care ei le plătesc.
Prin urmare, propun modificarea Codului fiscal în sensul introducerii posibilității ca administrațiile locale să acorde reducere sau chiar scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru clădirile reabilitate, cu destinația de locuință, în cazul în care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice până la primele două clase energetice.

Înființarea Registrului național al certificatelor energetice

Acest proiect depus de mine prevede înființarea unui Registru național al certificatelor energetice, astfel încât să fie asigurată acestora transparență și, implicit, o mai mare credibilitate.
În România, se emit anual peste 100.000 de certificate energetice și, de aceea, este esențial sa avem încredere în ceea ce scrie în ele. De ce e important să fie emise pe bune? Pentru că, dacă sunt falsificate, toată lumea are de pierdut. Proprietarii pot să creadă că facturile lor vor fi mici, pentru că se încadrează în clasa energetică A, iar la final de lună să se trezească cu facturi mult mai mari decât se așteptau. O clădire eficientizată energetic consumă mai puțină energie pentru a fi încălzită sau răcită, ceea ce se traduce la final în facturi mai mici pentru proprietari.
Registrul național al certificatelor energetice ar urma să fie gestionat de stat, printr-o platformă web, iar fiecare certificat va avea un cod unic de identificare.

Cursuri de prim-ajutor pentru școlari și cadre didactice

70.000 de români mor anual pentru că nu li se aplică la timp manevrele necesare de prim ajutor. Este un număr extrem de ridicat ce se reflectă și în poziția pe care o ocupă România la acest capitol: suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul cunoștințe legate de prim ajutor. Pentru a ieși din acest impas, am propus 2 proiecte legislative axate pe educație, pe familiarizarea cu noțiunile de bază și pe dezvoltarea abilităților practice în executarea manevrelor.
Proiectul vizează profesorii și elevii din ciclurile primare, gimnaziale și liceale prin includerea de cursuri de prim-ajutor. Elevii câștigă noțiuni de educație medicală și de prim ajutor, învață teoretic și practic tehnici de manevre specifice primului ajutor de bază, învață cum să prevină accidentele casnice, şcolare, rutiere, dar și ce atitudine trebuie să adopte pentru gestionarea eficientă a unei situații de urgență până la sosirea echipajelor medicale de urgență.

Cursuri de prim-ajutor pentru angajați

Pentru a acoperi o categorie largă de populație, am propus și un al doilea proiect legislativ, axat pe salariații cu contract de muncă din mediul public și privat. Un stimulent pentru aceștia este ca angajatorul să le asigure o zi liberă plătită pentru a putea participa la cursuri, în schimbul dovezii de înscriere și participare la curs. Angajatorilor, la rândul lor, le vor fi rambursate de către stat costurile zilei de muncă pierdute. Dintr-un asemenea mecanism toată lumea câștigă – atât statul, cât și angajatorii și angajații. Statul câștigă cetățeni instruiți să acorde primul ajutor și să salveze vieți omenești în cazul unor accidente.
Ambele proiecte centrate pe educația de prim ajutor sunt „un câștig pe viață”, util în multe împrejurări și situații de risc. Cunoștințele dobândite sunt vitale – aplicate la timp și corect pot salva vieți.

Activitate parlamentară

CODUL URBANISMULUI

Această lege a fost cel mai important subiect discutat în comisie în prima jumătate a lui 2023. Era necesară adoptarea ei pentru că este un jalon PNRR care are termen de implementare precis, motiv pentru care Ministerul Dezvoltării a venit cu un proiect de lege în Parlament. Desigur că momentul acesta a fost speculat foarte bine de către dezvoltatorii imobiliari, care au mers la parlamentarii PSD și PNL cu o serie de amendamente care ne lasă pe toți fără spațiu verde. 

În toate ședințele de comisie m-am opus vehement modificărilor care doreau:

  • limitarea spațiului verde 
  • trecerea PUZ-urilor din București de la primăria generală la sectoare;
  • derogări în construcții pe modelul Turciei.

Din păcate, nu am reușit să facem mare lucru în comisie pentru că discuțiile s-au blocat, legea și amendamentele toxice sunt ținute la sertar pentru ca într-un moment în care societatea civilă și presa e neatentă să fie adoptate pe repede-nainte. Cunoaștem foarte bine modelul.

Turul Parlamentului pentru copii

În “Săptămâna altfel” și “Săptămâna verde” am fost gazda a sute de copii la Parlament. Le-am povestit despre istoricul acestei clădiri, le-am prezentat diverse săli de ședință şi le-am vorbit mult. Despre importanța votului exprimat. Despre procesul prin care se nasc legile și principiile pe care trebuie să le urmeze. Despre responsabilitatea pe care o poartă cu ei, căci ei sunt viitorul. Consider că lecțiile democrației se învață devreme în viață. Tocmai de aceea, de fiecare dată când le sunt gazdă mă simt onorat și sper să aibă o experiență care îi îmbogățește.

În calitate de secretar și membru al Comisiei de Administrație Publica din Camera Deputaților, am vrut să cunosc realitatea celor ce muncesc și fac asta zi de zi, mereu cu dedicație pentru cetățeni. Am urmărit un scop precis: să înțeleg complexitatea și hibele pentru a face propuneri viabile de ameliorare a legilor ce țin de administrație publică. Am petrecut câte o zi de muncă alături de primarii USR din mai multe unități administrativ-teritoriale:

  • Câmpulung Muscel (Argeș)
  • Ațintiș (Mureș)
  • Alba Iulia (Alba)
  • Bacău (Bacău)
  • Săbăoani (Neamț)

Audiențe

Turul Parlamentului pentru copii

Am organizat atât întâlniri fizice la cabinetul meu parlamentar din magazinul Bucur Obor din București, cât și audiențe pe stradă, alături de consilierii locali din USR Sector 2 în zona Sectorului 2. am avut peste 16 audiențe cu cetățenii și am fost prezent în peste 23 de zile în cabinetul parlamentar.
Rezumatul discuțiilor:

  • probleme locale;
  • abuzurile de putere ale agenților de poliție și neputința cetățenilor de a se apăra în instanță;
  • Legea Asociațiilor de Proprietari;
  • dezvoltarea României
  • problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități

Transparență

Distribuție cheltuieli sumă forfetară

Skip to content