ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

Vizite de lucru in primarii

În calitate de secretar și membru al Comisiei de Administrație Publica din Camera Deputaților, am vrut să cunosc realitatea celor ce muncesc și fac asta zi de zi, mereu cu dedicație pentru cetățeni. Am urmărit un scop precis: să înțeleg complexitatea și hibele pentru a face propuneri viabile de ameliorare a legilor ce țin de administrație publică. Am petrecut câte o zi de muncă alături de primarii din mai multe unități administrativ-teritoriale:

  • Câmpulung Muscel (Argeș)
  • Ațintiș (Mureș)
  • Alba Iulia (Alba)
  • Bacău (Bacău)
  • Săbăoani (Neamț)
  • Sectorul 2 (Municipiul București);
  • Întorsura Buzăului (Covasna).

Audiențe cu cetățenii

Am organizat atât întâlniri fizice la cabinetul meu parlamentar din magazinul Bucur Obor din București, cât și audiențe pe stradă, alături de consilierii locali din USR Sector 2 în zona Sectorului 2.

Rezumatul discuțiilor:

  • probleme locale;
  • abuzurile de putere ale agenților de poliție și neputința cetățenilor de a se apăra în instanță;
  • Legea Asociațiilor de Proprietari;
  • dezvoltarea României
  • problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități

Turul Parlamentului

În “Săptămânile altfel” și “Săptămânile verzi” am fost gazda a sute de copii la Parlament. Le-am povestit despre istoricul acestei clădiri, le-am prezentat diverse săli de ședință şi le-am vorbit mult. Despre importanța votului exprimat. Despre procesul prin care se nasc legile și principiile pe care trebuie să le urmeze. Despre responsabilitatea pe care o poartă cu ei, căci ei sunt viitorul. Consider că lecțiile democrației se învață devreme în viață. Tocmai de aceea, de fiecare dată când le sunt gazdă mă simt onorat și sper să aibă o experiență care îi îmbogățește.

Grupul de prietenie cu Polonia

În cadrul acestui grup de prietenie, am cunoscut deputați din parlamentul polonez și am făcut vizite de lucru, atât noi la Varșovia, cât și ei la București. Am aflat foarte multe lucruri utile despre cum se face administrația publică la ei, dar poate cel mai important dintre toate, am aflat că Polonia a avut curaj încă din anii 90 și a făcut reforma administrativ-teritorială. La ei, macroregiunile funcționează mult mai bine decât la noi. Pentru că au făcut această reformă și au micșorat numărul de unități administrativ-teritoriale, sunt mult mai capabili decât noi să atragă fonduri europene și investiții externe. Polonia este mult mai dezvoltată decât noi și are un PIB mai mare decât cel al României, chiar dacă avem o istorie relativ similară, am trăit în comunism sub cortina de fier și am aderat relativ în același timp (2004 și 2007) la Uniunea Europeană. Au avut curaj, au reformat sistemul de pensii, au gândit beneficii pentru familii și au reformat administrația publică, iar faptul că noi n-am făcut-o deloc, se vede în decalajul dintre cele două țări.

APCE

Transylvanian International Conference in Public Administration

Am participat la Transylvanian International Conference in Public Administration, o conferință internațională care s-a ținut la Cluj-Napoca.
S-a vorbit de digitalizare și inovare în administrația publică. Eu am ținut următoarea prezentare: “Digitalization of Public Administration” și am vorbit despre reformele ratate și problemele curente legate de digitalizarea din România. Am oferit exemple concrete dintre proiectele legislative pe care le-am depus și care au o componentă importantă de digitalizare:
-Electronic Card. Easy access to benefits for people with disabilities.
-Assistive technology consent designed for visually impaired people.
-Early childhood education assistants.
Vă enumăr și câteva din cele peste 20 de prezentări ce au avut loc în aceste două zile:
Cybersecurity and public administration, In search of innovation in the Romanian participatory budgeting procedure from smart city utopia to human-centered smart cities, The curious case of Darmstadt, Public administration reform in România: assessing the past and looking into the future, The Role of Local Public Administration Digitalization in Adopting Circular Economy, Understanding innovation at local level – the example of energy efficient refurbishment of public buildings, Digital transformation strategies of Romanian city halls.
Vă scriu și concluzia prezentării mele: “Digitalization must be managed by people with expertise, who understand the processes and mechanisms. Politicians only need to provide the right framework to implement and facilitate a fast forward digitalization of Public Administration.”

Skip to content