RAPORT ACTIVITATE

2021 iulie - decembrie

Activitate de deputat

Prezență la lucrările Parlamentului
0 %
Voturi finale
0

Membru În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului

Prezență la lucrările comisiei
0 %
Ședințe
0
Proiecte votate
0

grupuri de lucru

Asociațiii de proprietari - condominii

Împreună cu colegii mei din Comisia de administrație publică din Camera Deputaților, am continuat lucru în grupul de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Această lege – legea 196/2018 este una extrem de stufoasă și ușor disfuncțională, motiv pentru care în Parlament aveam deja 5 proiecte de modificare a ei. Cele mai importante aspecte care trebuie modificate țin de digitalizare și trimiterea de documente către proprietari în format electronic, pentru că la momentul actual totul se face pe hârtie.

Săptămânal am avut întâlniri de lucru în care s-au dezbătut toate propunerile venite pe fiecare articol în parte. Rezultatele de până acum sunt încurajatoare. S-au agreat în grupul de lucru câteva aspecte importante:

  • clarificări legate modul de calcul şi de criteriile de repartizare pe proprietăţi individuale
  • clarificări legate de gestiunea documentelor
  • clarificări legate de atribuțiile președintelui/administratorului/cenzorului

Aceste modificări pe Legea 196/2018 sunt extrem de importante pentru România, unde avem în prezent peste 80.000 de asociații de proprietari.

Reforma administrativ-teritorială

România trebuie să iasă din această încremenire în trecut. Am aderat la UE în 2007. De atunci și până astăzi, România nu a întreprins nicio reformă administrativă de amploare, deși este foarte necesară. Statul român pierde bani inutil pentru a ține în viață administrații locale consumatoare de resurse, dar, în realitate, neproductive, ineficiente, incoerente, fără impact substanțial în viața oamenilor din comunitățile lor.

Proiecte depuse

Consimțământul digital online

Am depus o propunere legislativă privind necesitatea furnizării unui serviciu de consimţământ digital online, venită ca răspuns în urma unor discuții purtate cu reprezentanți ai societății civile, ce sprijină persoanele care au nevoie de asistenţă personalizată în vederea confirmării luării la cunoştinţă a unui înscris.
Consimțământul digital este un instrument sigur, eficient și accesibil, prin care persoanele aflate în dificultate își pot exprima acordul pe contracte, termeni și condiții sau documente notariale. Documentele ce trebuie aprobate de către clienți pot fi aduse la cunoștință folosind sistemul text-to-voice machine – tehnologie ce convertește textul scris în conținut audio. La finalul parcurgerii documentelor, sistemul de exprimare a consimțământului digital înregistrează răspunsul oral al utilizatorilor și certifică exprimarea consimțământului. Înregistrarea este arhivată și păstrată la dosarul utilizatorului.
Legea Consimțământului Digital Online are menirea de a simplifica un proces excesiv de birocratic şi greoi și de a avea un impact benefic în viețile celor ce sunt mereu constrânsi să fie asistați de către o altă persoană pentru a face față realității și procedurilor birocratice. Mai exact, consimțământul digital presupune adaptarea la nevoile a zeci de mii de cetățeni, dar și adoptarea tehnologiei pentru a le oferi o alternativă extrem de practică.

Activitate parlamentară

Amendamente pe buget 16% creștere salarii profesori

*împreună cu alți colegi parlamentari

Realitatea este că educația din România este în colaps. Domeniul educației din România a fost batjocorit timp de 32 de ani și este timpul să reformăm acest domeniu. Și pentru că educația ar trebui să se facă cu cei mai buni profesioniști pe care îi are o țară, aceștia trebuie să nu mai fie umiliți, ci atrași și motivați să intre în sistemul de învățământ.

În acest moment, în sistemul de învățământ obligatoriu salariile de bază ale cadrelor didactice se încadrează între 4000 lei brut (2300 lei net) și 5500 lei brut (3200 lei net). Această salarizare nu corespunde pregătirii lor și nici nu valorifică importanța rolului cadrelor didactice în dezvoltarea copiilor și a viitorilor adulți. În acest sens, alături de mai mulți parlamentari USR am depus un amendament pentru respectarea legii: creștere cu 16% ale salariilor profesorilor, adică pentru respectarea legii salarizării unice 157/2017.

Discuție Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții

Am purtat o discuție cu doamna președinte a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții –  Florica Cherecheș. 

Printre temele de dezbatere se numără: 

  • implementarea unui serviciu de asistență digitală pentru persoanele cu dizabilități și nu numai, ce permite autentificarea și obținerea consimțământului pe un document;
  • atribuții complementare pentru școlile speciale, ca centre regionale suport pentru învățământul de masă;
  •  card electronic ce permite cumularea tuturor prestațiilor sociale pentru persoanele dizabilități.

Dialogul a fost extrem de productiv și s-a axat pe principalele probleme pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități, precum și modul în care acestea pot fi soluționate.

Discuție Serviciul de Telecomunicații Speciale

Am discutat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) despre modalitatea de implementare digitală a unor propuneri la care am lucrat și anume – accesibilizarea nevăzătorilor la servicii publice și private.

Cum am găsit deschidere la directorul general Ionel Sorin Bălan și la directorul general adjunct Mădălin-Virgil MIHAI,  am extins dialogul si pe alte teme despre digitalizarea mai multor propuneri legislative:

  • Digitalizarea Administrațiilor Locale
  • Registrul Voluntarilor
  • Registrul  Asistenților în Educație Timpurie
  • Digitalizarea legii 196/2018 –  ce se referă la înființarea, organizarea și funcționarea Asociațiilor de Proprietari și Administrarea Condominiilor.

Turul Parlamentului pentru copii

Pe parcursul vacanței parlamentare sunt „ghid” pentru copiii din mediul rural. Le prezint Parlamentul României, le explic care este procesul de concepere a legilor și facem exerciții împreună. Per total, pe parcursul lunii August am lucrat cu 150 de copii.

Așteptările lor sună cam așa: șomerii să fie ajutați să-și găsească un loc de muncă, să avem autostrăzi și drumuri moderne. La fiecare grup de copilași se repetă aceleași dorințe: să nu mai aruncăm gunoaie și să nu mai tăiem pădurile. Mai toți au aceleași așteptări: școli cu acces la internet puternic, școli dotate cu toalete și cu cantine, lecții de autoapărare, fără bullying în școli.

Audiențe

Am fost prezent la cabinetul parlamentar în peste 20 de zile și am avut peste 15 de audiențe cu cetățenii.

Am discutat împreună despre modul în care putem dezvolta România, despre Legea Asociației de proprietari – problemele sau propunerile de modificare, locuințe pentru tineri, certificatul verde, drepturile constituționale și pensiile speciale.

Transparență

Distribuție cheltuieli sumă forfetară

Valabil fără semnătură și stampilă, conform art 319, alin. (29), din Legea nr. 227/2015 privind Cod Fiscal

Skip to content