Legea Asociațiilor de Proprietari

În martie, împreună cu colegii mei din Comisia de administrație publică din Camera Deputaților, am constituit un grup de lucru pe legea asociațiilor de proprietari. Această lege – legea 196/2018 este una extrem de stufoasă și ușor disfuncțională, motiv pentru care în Parlament aveam deja 5 proiecte de modificare a ei. Cele mai importante aspecte care trebuie modificate țin de digitalizare și trimiterea de documente către proprietari în format electronic, pentru că la momentul actual totul se face pe hârtie.

Au fost câteva întâlniri de lucru, în care au fost dezbătute câteva zeci de articole din lege. În paralel, am creat un grup de lucru de pregătire a acestor ședințe, în care împreună cu câțiva oameni cu experiență în domeniu, am întors pe toate fețele fiecare articol din lege ce urma să fie analizat în grupul de lucru. De asemenea, am avut zeci de discuții legate de modificarea acestei legi.

Rezultatele de până acum sunt încurajatoare. S-au agreat în grupul de lucru câteva aspecte importante:

  •   convocarea adunărilor generale se va putea face și pe email.
  •   ședințele adunărilor generale pot fi și online.
  •   o modalitate reală prin care 20% din membrii asociației de proprietari pot convoca o adunare generală

Aceste modificări pe Legea 196/2018 sunt extrem de importante pentru București, unde avem în prezent 2.700 de asociații de proprietari, fiecare cu o medie de 100 de apartamente – adică aproximativ 27.000 de apartamente.

 

Skip to content